Každý jsme jinak citliví. Někoho šálek kávy před důležitým jednáním zdravě nakopne. Toho citlivějšího, pošle do neúnosného napětí. Proč? Blokování adenosinu způsobuje mimo jiné to, že vypíná protiúzkostné účinky. Kofein zvyšuje tep, tlak, pozornost a nervové napětí. To samé se děje při úzkosti. Jak jednoduché! Není tedy vzácností, že lidem, kteří mají sklony k úzkostem, může pití kofeinu způsobovat panické ataky.
Pokud tedy jste úzkostnější nebo “nervóznější” typ člověka, zvažte, jestli kávu neomezit, nahradit (zelený a černý čaj, bezkofeinová káva..) nebo dokonce úplně nevyřadit. ?
PS: A pokud máte problémy se spánkem, začněte počítat! Poločas rozpadu kofeinu trvá v průměru 5-7 hodin. ⏰ Pro zajímavost přikládám obrázek od M. Walker.